6 gezonde snacks om dat "kleine hongerke" te stillen

Heb jij ook dat kleine hongertje als je thuiskomt na het werk? Kan je ook niet stoppen met het openen van de koelkast tijdens de examenperiode?

Iedereen kent het wel: dat "kleine hongerke" een uurtje of twee voor het middag- of avondmaal. Iets te vroeg om een volwaardige maaltijd te eten, maar een te grote honger voor een stukje fruit.
De chips, koeken, boterhammen met choco, die chocoladekoek in het station en het snoepautomaat zijn op dat moment heel moeilijk te weerstaan, terwijl je je net voorgenomen had om gezonder te eten.

We geven je enkele tips voor heerlijk gezonde snacks, opgesomd van "kleine voorbereiding nodig" naar "onmiddellijk klaar". 

Homemade snackbars

Homemade snackbars zijn makkelijk te bereiden en je kan er honderden variaties op verzinnen. Voor een heel basic recept heb je het volgende nodig (6 repen):

  • 130 gram havervlokken
  • 60 gram gemengde, ongebrande, ongezouten noten en zaden
  • 75 gram ontpitte dadels
  • 1 eetlepel kaneel
  • 70 gram honing
  • 2 eetlepels water
  • 2 eetlepels olie

Ook de bereiding vraagt niet zo heel veel tijd:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Doe de haver, noten, zaden, dadels en kaneel in een blender en hak tot een grove substantie.
  • Verwarm de honing in een pannetje tot deze heel vloeibaar is en voeg de olie en het water toe.
  • Roer door en voeg je havermengsel toe. Roer weer goed door tot het een kleverige massa is.
  • Bekleed een kleine ovenschaal met bakpapier en verdeel je mueslimassa erover. Smeer goed uit.
  • Bak ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven totdat het mooi bruin is. Haal uit de oven en maak inkepingen met je mes daar waar je de plak in repen wilt breken.
  • Laat alles goed afkoelen en breek dan de plak in repen.

Groentestengels met hummus

Groentestengels met Wonky dips! 

Groentestengels met Wonky dips! 

Gezond en oooooh zo lekker! Dit is één van mijn favoriete snacks die ik regelmatig sneukel tijdens de dag. Mijn voorkeur gaat uit naar stengels van wortelen, selder, komkommer OF de warme, krokante dipstengels gemaakt van courgettes (recept voor courgette dipstengels op de blog).  Dippen is nog steeds het lekkerste in een pot smeuïge hummus, yum! Zelf te maken door kikkererwten, tahin, citroensap, komijn, knoflook en olijfolie te mixen. Of maak het je nog makkelijker en trek een potje Wonky hummus open. Ontdek de Wonky smaken.

 

Homemade granola

Als je verlangt naar zoetigheid, is dit een toppertje! Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng je lievelingsnoten en -zaden met gehakte dadels en spreidt het mengsel uit over een grote bakplaat. Besprenkel met honing en eventueel kokos- of sesamolie. Steek de bakplaat in de oven en keer het mengsel na 15 minuten om. Bak nog eens 15 minuten in de oven tot alles goudbruin is. En klaar! Meng dit met wat yoghurt of melk, en geniet! 

Hartige crackers

cracker met wonky dip

Een gezond aperitiefje? Maak zelf je crackers of haal ze in de winkel. Tegenwoordig heb je allerlei soorten crackers: glutenvrij, raw, flatbread, breadsticks, enzovoort. Aan lekkere, gezonde crackers geen gebrek! Haal daarbij een potje dip in één van onze verkooppunten en je bent klaar voor je gezonde snack. 

 

Borrelnootjes van kikkererwten

Easy peasy! Leg de kikkererwten in een ovenschaal en kruid met volgende smaken: 

  • 1/2 theelepel korianderpoeder
  • klein theelepeltje masala poeder
  • klein snufje kaneel
  • 1/8e eetlepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel paprika poeder
  • olijfolie

Noten

En het makkelijkste van allemaal: noten!! Supergezond, vol gezonde vetten, ijzer en vitamines. De meest gezonde en voedzame noten zijn de hazelnoten, walnoten of amandelen. Wil je een extra touch? Rooster dan de noten in de oven met honing of hartige kruiden.

Voila, nu weten we wat te doen bij dat "kleine hongerke"! 

Haal alvast een voorraadje in huis, want het overvalt je plots ;-)

Wonky groeten!

Helena