5 verrassende gerechten met hummus: superfood & superyummie

't Is eindelijk weekend, liefste Wonky Heroes. En wat voor één!

Aaaah, Hummus. Een engeltje die op uw tong pist & u voorziet van belangrijke stoffen voor uw lichaam. Vanaf het verschijnsel Hot Dudes & Hummus  op instagram wisten we het zeker: hummus is here to stay.

Geen wonder dat de International Hummus Day bestaat op deze prachtige zaterdag!

HUMMUS? 

hum·mus (de; v(m))

  1. a.k.a. humus, hummus, hoemoes, hoummous, houmous

  2. oorspronkelijk Libanees

  3. origineel: puree van kikkererwten, sesamzaadpasta (Tahin), komijn, citroensap en olijfolie

  4. nu: verschillende variaties met o.a. rode biet, courgette en natuurlijk gele paprika en gele wortel!

Eerst en vooral is HUMMUS een echte superfood: boordevol mineralen, eiwitten, trage koolhydraten en vezels.
Bij deze ideaal om eens wat minder vlees te eten maar je toch verzadigd te voelen. Een supergezonde win-win! 

Meer nog: van Hummus kan je op duizend-en-één manieren smullen. Als broodbeleg, lunch, apero, of diner, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat een veelzijdig beestje!

Wij hebben geen redenen meer nodig om deze superfood te eren op deze mooie dag. Jij wel?

Check onze chickp-easy gerechtjes!
Tasty, healthy & full of veggies, just like Wonky!

 

CHICKP-EASY GERECHTJES met Wonky-dips!

1. Courgetti & gerookte forel

Frisse zomersalade met een lekker vet visje, past perfect bij de Worteldip van Wonky!

Courgetti is the new spaghetti. Zowel rauw als aangestoofd is het de perfecte basis voor een gezond en lekker gerechtje.

Benodigdheden - 2 personen

  • Wonky's Gele Wortel Dip 
  • 1 groene courgette
  • 1 gele paprika of gele courgette
  • 1 pakje gerookte forel
  • handvol amandelen
  • sesamzaadjes
  • kikkererwten
  • sap van een halve citroen
  • scheutje rijstazijn (optioneel)
  • kruiden: peper, zout, paprika

Bereiding:

  1. Spiraliseer de courgettes, snijd de gele paprika (voor een mooi kleurenpallet) en doe deze in je bord.
  2. Giet er het sap van de andere helft van de citroen bij en een scheutje rijstazijn. Meng en kruid de noedels met peper, zout en wat paprikapoeder.
  3. Snijd de gerookte forel in de lengte in een aantal stukken en dresseer over de noedels.
  4. Voeg de amandelen toe en de kikkererwten toe.
  5. Voeg een flinke kwak van de Gele Worteldip toe aan de salade en werk royaal af met sesamzaadjes.

2. Fatayers

Krokante, driehoekige marokkaanse hartige taartjes. Geschikt als apéro of lichte lunch met een fris slaatje!

Benodigdheden - 4 personen

  • twee lagen bladerdeeg (Wij hebben kruimeldeeg en Bladerdeeg gebruikt
  • 1 potje Wonky Worteldip
  • 1 potje Wonky Gele Paprika dip
  • 60 gr pijnboompitten
  • verse koriander
  • 1 eierdooier
  • 1 cl water

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Was de koriander.
  3. Bak de pijnboompitten bruin in een pan gedurende 2 à 3 minuten, zonder olie toe te voegen. Laat de pijnboompitten vervolgens afkoelen.
  4. Meng de hummus met de koriander en de pijnboompitten.
  5. Gebruik een glas om rondes te maken in het zanddeeg met een diameter van ongeveer 8 cm. Afhangend van hoe groot je de fatayers wilt maken kan je kleinere of grotere glazen gebruiken.
  6. Leg 1 lepel van het mengsel in het midden van elke ronde zanddeeg
  7. Maak vervolgens een soort van pyramide door drie uiteinden  van het deeg naar elkaar toe te brengen en vervolgens het deeg nog eens dicht te plooien.
  8. Leg de fatayers op een bakplaat. Meng vervolgens het eigeel met het water en smeer er de fatayers mee in.
  9. Bak in de oven gedurende 20 minuten op 180 °C.

Serveer warm of lauw.

 

3. Apéro Wonky Dips & getoast Naan brood

Verras vrienden & familie met een ander aperitief hapje: frisse worteldip & pittige gele paprika dip van Wonky!
Deze dips zijn chickp-easy te eten met crackers, tortillas, ...
Maar als je het eens over een andere boeg wilt gooien: gebruik dan Naan brood! Naan brood is makkelijk zelf te maken of te koop bij Delhaize, Albert Heijn, Nepalese of Indiase restaurantjes.

Benodigdheden:

  • Wonky's Worteldip 
  • Wonky's Gele Paprikadip
  • Naan brood
  • als versiering kan je altijd chiazaadjes, pijnboompitjes, e.d. gebruiken

Wil je je Naan brood nog upgraden? Rooster het brood, wrijf er wat knoflook over en besprenkel met wat olijfolie.

4. Couscous, Merguez en Tzatziki

Dit Marokkaans gerechtje past perfect bij de Gele Paprika dip van Wonky en tzatziki

Benodigdheden - 4 personen

  • 300 gram couscous
  • 8 merguez worstjes
  • 1 komkommer
  • 1 zoete paprika
  • koriander
  • munt
  • ras el hanout (marokkaans kruid, betekent letterlijk 'het beste van de winkel)
  • paprika, kurkuma en wat zout om af te kruiden
  • Gele Paprika Dip van Wonky
  • Tzatziki:
    • 5 eetlepels yoghurt
    • 2 eetlepers mayonaise
    • teentje geperst knoflook
    • scheutje olijfolie
    • afkruiden met peper & zout

Bereiding

  1. Doe de couscous in een ruime serveerschaal en schenk hier 225 ml kokend water op. Dek de schaal af met een groot bord en laat staan.
  2. Bak de merquezworstjes in een hete koekenpan met boter en olie goudbruin. Haal de worstjes uit de pan en laat rusten. Schenk een beetje water in de pan en maak van het bakvet een jus.
  3. Snij de zoete paprika en komkommer in heel kleine stukjes en snij de munt en koriander fijn.
  4. Roer de couscous los met een vork (of met je handen) en doe er de zoete paprika, komkommer, fijngesneden munt en koriander bij.
  5. Breng de couscous op smaakt met de jus van de merguezworstjes,, ras el hanout, paprika en kurkuma.

5 - Falafel met Zoete Aardappel & Pastinaak frietjes

Knapperige falafelballetjes met groentefrietjes en dip naar keuze!

Benodigdheden - 4 personen

  • Falafel
  • 1 snuifje komijnpoeder
  • 1 snuifje chilipoeder
  • 1 snuifje zout, chilipoeder, komijnpoeder
  • 1 koffielepeltandoori-pasta (naar smaak)
  • 1 takje munt
  • 500 g gedroogde kikkererwten
  • 1 sjalot (of een kleine ui)
  • 1 koriander (enkele takjes)
  • Yoghurtdip
    • 250 g Griekse yoghurt 
    • 20 g gembers (stukje knol)
    • ½ teentje look (naar smaak)
    • koriander (enkele takjes)
    • 15 g sesamzaadjes
    • sesamolie (enkele druppels)
    • 1 snuifje chilipoeder, 
    • komijnpoeder
    • extra: zeste van sinaasappel naar smaak
  • Frietjes:
    • 6 zoete aardappelen
    • 2 pastinaken
  • & een frisse gele worteldip of pittige paprika dip!

Bereiding

  1. Giet het water uit de pot met gewelde kikkererwten. Spoel ze even onder stromend water en laat de erwten goed uitlekken.
  2. Doe de kikkererwten in de hakmolen en maal ze al een eerste keer. Roer af en toe even in de kom van de hakmolen zodat je fijngemalen kikkererwten verkrijgt. (Je moet dit kunnen bewerken zoals een deeg.)
  3. Pel de look, en plet het teentje tot pulp. Pel de sjalot en snij ze in grove stukken. Spoel de munt en de koriander en pluk de blaadjes en fijnste takjes los. Doe de lookpulp, de sjalot en de verse kruiden bij de gemalen kikkererwten.
  4. Geef de bereiding extra smaak met wat tandooripasta (een Indiase pasta met specerijen), een snuifje zout, een snuif komijnpoeder en een klein beetje chilipoeder.
  5. Durf voldoende te kruiden!
  6. Voeg ten slotte een voorzichtig scheutje sesamolie toe, voor een zachte ‘geroosterde’ smaaktoets.
  7. Laat de machine opnieuw op volle toeren draaien tot de kruiden en specerijen fijngemixt zijn in het mengsel. (Schep tussendoor even door de kikkererwtenpasta, zodat de volledige inhoud van de pot perfect gemengd is.)
  8. Zet de falafelpasta in de koelkast
  9. Snijdt de pastinaak en zoete aardappelen in reepjes en bereid de yoghurtdip.

DE YOGHURTDIP

  1. Schenk de romige Griekse yoghurt in een schaaltje.
  2. Verhit een kleine pan en strooi er de sesamzaadjes in. Wacht tot ze knisperen en strooi nadien de geroosterde zaadjes in de yoghurt.
  3. Schil het stukje gember en rasp het fijn.
  4. Tip: Voeg in de plaats een beetje oranje zeste van de sinaasappel toe.
  5. Pel de portie look en plet het tot pulp.
  6. Spoel een beetje koriander en snipper de blaadjes fijn.
  7. Meng alle ingrediënten in de yoghurt. Kruid de dip met een snuifje pittig chilipoeder, wat komijnpoeder, enkele druppels sesamolie (naar smaak) en een beetje zout.

BAKKEN EN SERVEREN

  1. Rol falafels van 2 tot 3 centimeter diameter (zo’n 20 tot 25 g per balletje) en verzamel de balletjes op een bord, alvorens je gaat bakken.
  2. Verhit een pan met veel olijfolie in en bak de balletjes. Zorg dat ze elkaar niet raken.
  3. Verhit een tweede pan en bak de frietjes mooi krokant
  4. Serveer de warme falafels met een potje van de kruidige yoghurtdip.

Recept: Jeroen Meus

Nog niet genoeg gehad?

Voor nóg meer inspiratie kan je onze andere yummy gerechtjes op onze blog eens bekijken:

  • Kabeljauw in papillot met venkel, courgette en worteldip
  • Gegrilde groenten met een topping van paprikahummus
  • Zoete aardappelsalade met geitenkaas en worteldip
  • Easy Cheesy veggie pasta
  • Gevulde puntpaprika met Wonky couscous en feta
  • en vééél meer...

foto's: Enya Pardon