Wat je kan doen met overrijpe bananen?

De Gentse Feesten zijn gepasseerd en daarmee ook het leven vol alcohol en vettig eten... Maar oh jee, na 10 dagen nog eens je koelkast opentrekken, zorgt voor verrassingen! 

Hoewel ik sinds Wonky zo hard mijn best doen om niks te verspillen in mijn eigen koelkast, lukt het me toch niet altijd even goed. Bananen zijn er het beste (of moet ik zeggen: slechtste) voorbeeld van: nooit rijp genoeg en plots vol bruine plekjes. Zo frustrerend!

Gelukkig valt er zo veel lekkers te maken met overrijpe bananen.
In deze blogpost geven we je 2 'guiltfree' zoetigheden van formaat, op basis van die bananen die jij uit het oog bent verloren...

Overrijpe bananen, het is zo snel gebeurd! Maar wat kan je er nu mee doen 

Overrijpe bananen, het is zo snel gebeurd! Maar wat kan je er nu mee doen 

DETOX BRUNCH: havermout-banaanpannenkoeken

Dit gerechtje was zooo perfect om de eerste dag na de Gentse Feesten in te zetten! Een stevig, gezond ontbijt om de ochtend door te komen, exact wat ik nodig had. 

De pannenkoeken zijn heerlijk als brunch, maar ook als dessert. Of gewoon als avondeten, why not?! ;-)

Benodigdheden

  • 1 overrijpe banaan
  • 90 gram havermeel (havervlokken vermalen in de keukenmachine of kant-en-klaar meel)
  • 250 ml plantaardige melk
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • plantaardige olie voor het bakken
  • maple syrup 
  • een halve sinaasappel

Bereiding

  1. Prak de banaan met een vork en mix met het havermeel, bakpoeder en de plantaardige melk. Voeg, naar smaak, maple syrup en het sap van de sinaasappel toe.
  2. Verhit een klein scheutje (kokos)olie in een koekenpan en bak 4 pannenkoekjes van het beslag.
  3. Beleg de havermout-banaanpannenkoek naar wens met extra fruit, maple syrup of andere heerlijke toppings! YUM YUM! 
Havermout-banaanpannenkoeken zijn heerlijk als stevig ontbijt om de dag in te zetten!

Havermout-banaanpannenkoeken zijn heerlijk als stevig ontbijt om de dag in te zetten!

N-N-N-N-NICE CREAM

Omdat ik maar niet genoeg kan krijgen van ijsjes tijdens de zomer en dat toch niet zo gezond is, ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. Gezondere ijsjes als het ware...

En ja hoor, ze bestaan!
De basis voor deze gezondere ijsjes? Ingevroren overrijpe bananen!! Oh jawel!

Steek vanaf nu elke overrijpe banaan onmiddellijk in de vriezer. Het best snijd je ze in kleine stukjes, dat maakt het iets makkelijker nadien ;-) ! 

Benodigdheden

  • ingevroren overrijpe bananen
  • scheutje (plantaardige) melk
  • Smaakjes en toppings naar keuze! 

Bereiding

Makkelijkste bereiding OOIT! 
Laat de bananen eventjes afkoelen, steek ze in de blender met een scheutje (plantaardige) melk en KLAAR! 

Wil je je ijsje een fruitige smaak geven, gooi er dan nog wat besjes, aardbeien of andere fruitsoorten in. De nice cream is ook heerlijk met extra toppings zoals pindakaas, nootjes of granola. Finger licking good!! :-)

Nicecream - heerlijk, gezonder én vegan!

Nicecream - heerlijk, gezonder én vegan!

Voila, ik heb genoeg gepraat over eten. Ga nu maar aan de slag met die overrijpe bananen en geniet van al het lekkers! 

En beloof me 1 iets: smijt nooit meer die bananen met bruine plekjes in de vuilnisbak! 

 

Wil je nog meer verse groenten en fruit redden door lekker, gezond te snacken?
Ga dan op zoek naar onze Wonky dips in een verkooppunt in jouw buurt - smaakvol, gezond én bomvol geredde groenten!

Wil je meer tips & tricks krijgen rond gezond snacken? Word dan lid van de Facebook Groep 'Makkelijk gezond snacken':

 

Wonky groeten,

Helena