5 tips om je kinderen met plezier groenten te laten eten

5 tips om je kinderen met plezier groenten te laten eten

Vind jij het ook zo'n uitdaging om dagelijks iets lekker en gezond voor je kinderen op tafel te zetten? Als je dan eens origineel uit de hoek wil komen, word je dan ook steevast op een 'ik lust dat niet' getrakteerd? No worries, we voor jou op zoek naar vijf gemakkelijke en snelle tips, om allerlei groentjes in gerechten te verstoppen en het jouw kinderen toch met plezier laten verorberen!

 

Tip 1: Wat ze zelf doen, eten ze liever.
Door je kinderen zelf de ingrediënten te laten kiezen, zullen ze het ook veel gemakkelijker opeten. De ‘truck’ is om vooral gezonde opties te voorzien en een basisregel af te spreken.

Maak bijvoorbeeld pizza's. Ze mogen de pizza beleggen zoals ze willen maar moeten wel minimum 2 of 3 soorten groenten gebruiken. Combineer de groenten met wat (minder gezonde maar lekkere) andere toppings en dat zal vlot naar binnen gaan. De kleintje kunnen er een heel kunstwerk van maken. 

Nog zo'n klassieker: wraps of pittabroodjes: jij geeft enkele opties en de basisregels, zij beslissen of ze nu salade of tomaten nemen.

Met iets oudere kinderen kan je bijvoorbeeld ook 'wokrestaurant' spelen. Je snijdt de verschillende ingrediënten en zet ze klaar in de schaaltjes. Iedereen vult zelf zijn eigen schaaltje met wat ze het lekkerste vinden en die porties worden dan individueel gewokt!

 

Tip 2: Verander de setting!
Een boterhammenlunch wordt een gezellige indoor picknick op de grond. Enkele tomaatjes en komkommer op een stokje en je hebt zo feestelijke aperitiefhapjes. Ga zo maar door…

Het leven is een feest, je moet alleen zelf de vlagjes ophangen: dus maak van die doordeweekse avond met 'echt niets in huis' gewoon een gezellige apero-time: snij alle restjes die je nog hebt in hapklare stukjes en zet ze in mooie kommetjes op tafel. Heb je nog wat Wonky dips liggen, schep ze ook over in kleurrijke schaaltjes van de kinderen. Kijk of je nog wat brood kan toasten of afbakken en je hebt in no-time een mini feestje!

Tip 3: Alles is lekkerder als frietje
Snij gewoon alles in de vorm van frietjes! Leg de in frietjes gesneden groenten op een bakplaat, sprenkel er wat olijfolie over en bak ze af in de oven tot ze goudbruin zijn. Sommige groenten worden dan echt lekker zoet zoals pastinaak, zoete aardappel, wortel, bloemkool,…

Je kan ook een dip gebruiken in plaats van mayonaise of ketchup en dan ga je helemaal voor de groenten topscore.

Als je ze niet allemaal door elkaar legt maar soort per soort, dan kunnen de kinderen ook nog zelf proeven en kiezen welke ze het lekkerste vinden.. En daar dan het meeste van eten!

Nog een tip voor als je niet veel tijd hebt: zet de groenten (in een bodempje water) eerst enkele minuten in de microgolfoven om ze voor te garen, dan is alles veel sneller klaar!

Tip 4: Laten zien is leuk, verstoppen is beter
Wat niet weet, niet deert. Soms moet je het hen gewoon niet vertellen dat er groentjes in verwerkt zitten. Een klassieker is bolognaise saus natuurlijk. Daar kan je echt een hele resem groenten in verwerken en blijft een topper.

Maar kijk ook eens of je 'gewone' ingrediënten niet kan vervangen door alternatief met groenten? Zo zijn er nu bijvoorbeeld wraps op de markt waar groenten in verwerkt zitten.

Of maak mac 'n cheese met bloemkoolsaus (de bloemkool voldoende lang koken,  mixen en daar je kaas aan toevoegen). Andere opties zijn bloemkoolrijst, courgettini,...

Tip 5: Doe eens zot met groenten pannenkoeken
Pannenkoeken zijn altijd een feest! Waarom maak je niet oranje of roze pannenkoeken? Die zijn zeker een hit!

(Pssttt, even tussen ons, dat zijn dus groentenpannekoeken met wortelen of rode bieten in verwerkt).

Hoe je het doet? Mix enkele wortelen /gekookte rode bieten helemaal fijn in melk en gebruik die basis verder volgens jouw favoriete pannenkoekenrecept. Is de consistentie nog iets te dik, voeg dan nog wat extra melk toe.

Je kan ze zowel hartig als zoet beleggen en niemand die doorheeft dat er extra vitamientjes werden toegevoegd!

 

 

Zo, hopelijk heb jij alvast wat inspiratie opgedaan voor deze avond? Laat je eens helemaal gaan met deze tips en deel jouw eigen ideeën op Facebook of Instagram! Vergeet ons niet te taggen met @Wonkyfood, #Wonky of #Wokyrecipes. Wij horen graag hoe jij jouw kinderen meer groenten laat eten!

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.