tips voor een duurzame foodservice!

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker! Uit cijfers van Foodservice Alliance blijkt dat klanten steeds meer waarde hechten aan gezondere, lokale producten met een verhaal. Bovendien is het wereldwijde probleem van voedselverspilling momenteel hot topic en heb je maar beter een antwoord klaar voor jouw klanten. 

30% van onze voetafdruk wordt bepaald door wat we eten. Door de stijgende media-aandacht voor het topic, begint ook de consument dit te beseffen. Dit zal de evolutie naar een duurzame en gezonde menukaart alleen maar versnellen. Spring je mee op de kar, voor het te laat is?

Wij geven je alvast enkele tips voor een meer duurzame foodservice. En met duurzaam bedoelen we: goed voor de consument, goed voor het milieu én goed voor de boer. 

Goed voor de consument - Gezonde voeding

Ook als restauranthouder of cateraar draag je een verantwoordelijkheid om klanten gezond te laten eten. Althans, klanten zouden de keuze moeten hebben om gezonde alternatieven te bestellen, indien zij dat wensen. Hier zijn enkele tips om jouw menukaart een healthy twist te geven:

 • Overdrijf niet met de grootte van de porties.
 • Beperk het gebruik van vettige sauzen.
 • Probeer niet bij elk gerecht frietjes aan te bieden, en voorzie ten minste een alternatief.
 • Hou koolhydraten steeds apart, zodat alle gasten zelf kunnen beslissen of ze deze willen opeten. Velen vermijden het omwille van hun lijn of intoleranties.
 • Zorg voor voldoende groenten per gerecht.
 • Voorzie allergenen-vrije gerechten (notenvrij, lactosevrij, glutenvrij). Steeds meer mensen lijden aan voedselintoleranties en verwachten een aangepast aanbod.

Goed voor het milieu - Duurzame voeding

 • Koop zoveel mogelijk lokale producten aan. De CO2 uitstoot van deze producten ligt vaak een heel pak lager. Bovendien zijn de extra vers, snel bezorgd en vaak goedkoper.
 • Kook seizoensgebonden. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Bovendien verras je je klanten met een menukaart aangepast aan de seizoenen.
 • Probeer zoveel mogelijk te werken met organische producten, d.w.z. producten vrij van pesticiden en antibiotica. Dit is milieuvriendelijker én gezonder!
 • Serveer minder vlees om milieuvervuiling tegen te gaan. Wist jij namelijk dat bijna 20% bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen? Bovendien neemt veeteelt en de productie van veevoeder ongeveer 75% van alle landbouwgrond in beslag. De vleesproductie is dus ook verantwoordelijk voor de vele ontbossingen. Beschouw vlees dus niet als het hoofdbestanddeel van een maaltijd, maar zie het als een extraatje en schat het naar waarde.

Goed voor het milieu - "Nee" tegen verspilling

 • Probeer te vermijden dat er grote hoeveelheden voedsel overschieten door (het aantal) porties beter in te schatten. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, daarom geven we je enkele tips voor als je toch met overschotten kampt:
  • Doggybags: de klant heeft de mogelijkheid om zijn/haar overschotjes mee te nemen naar huis. Minder waste, én je maakt je klant gelukkig.
  • Sociale voedselbanken: doneer de overschotten aan sociale voedselbanken. Zo ga je niet alleen voedselverspilling tegen, maar help je ook de mensen die honger lijden. Kijk voor meer informatie op de website van de Belgische Federatie voor Voedselbanken.
  • Verwerk de restjes in nieuwe zaken: soepen, sappen, tapenades, quiches, etc.
 • Pas het op-is-op principe toe. Klanten zullen het vast begrijpen als je hen uitlegt dat niet alles eindeloos op voorraad is om verspilling te vermijden. Zeker in deze tijden, waar de consument zich meer en meer bewust is van de problematiek van foodwaste. Bovendien is het één van de sterkste verkooptrucs: schaarste creëren. 
 • Vermijd plastic waste en gebruik duurzame materialen. Zorg ervoor dat alles herbruikbaar is of bio afbreekbaar. Zeker voor het organiseren van events of het aanbieden van take-away.
 • Koop zoveel mogelijk aan in bulk, om extra afval van verpakkingen te vermijden. Het is niet alleen duurzamer, maar vaak ook een pak goedkoper.

Goed voor de boer - Weet wat je serveert

De directe relatie tussen foodservice en de producent/boer is een belangrijke duurzaamheidstrend. De consument wil alsmaar meer informatie over de herkomst van ingrediënten en producten. Als horecazaak of cateraar kan je dus maar beter weten wat je serveert.

 • Werk zoveel mogelijk met lokale producten. Zo steun je de lokale economie.
 • Bouw een rechtstreekse relatie op met de boeren die je producten leveren. Indien dit niet haalbaar is, kan je proberen na te gaan of je leverancier voldoende waarde hecht aan de rol van de producent/boer.

 

Hopelijk kan je met bovenstaande tips al een heel eind op weg om jouw zaak duurzamer te runnen.

En als je een stap onderneemt, toon het ook aan je klanten. Ze zullen dit waarderen en doorvertellen.
Voor je het weet, heb je ook een positief, duurzaam imago en trek je nieuwe klanten aan. 

 

Veel succes!

The Wonky team 

Helena Gheeraert