Schermafbeelding 2018-01-18 om 10.18.33-min.png
 

Wonky gaat de strijd aan met voedselverspilling

 

Wereldwijd wordt 1/3de van al het voedsel verspild

Wereldwijd wordt één derde van al het voedsel verspild. Het OVAM beschrijft voedselverspilling als "elke reductie in het voor menselijke consumptie beschikbare voedsel dat in de voedselketen, van oogst tot en met consumptie, plaatsvindt".

Eten weggooien kost niet alleen geld, maar is ook slecht voor het milieu. Zo gooien we niet alleen een banaan weg, maar ook heel het proces dat eraan voorafging om de banaan te oogsten, transporteren, verpakken, koelen en bewaren. Zonde, toch?

stijlelementen-03.jpg

45% van alle groenten en fruit wordt weggegooid

Groenten en fruit zijn koplopers: bijna de helft van alle groenten en fruit wordt verspild. Groenten en fruit zijn namelijk heel gevoelig voor beschadigingen te wijten aan schommelingen in het klimaat en hevig transport. Daarnaast zijn er ook de 'misvormde' soortgenoten die vaak uit de rekken gehaald worden en de stromen die verloren gaan in het verwerkingsproces. Tot slot zijn er delen van groenten en fruit die we niet gewend zijn te gebruiken, maar wel perfect lekker en gezond zijn. Denk maar aan de stronk van een broccoli.

stijlelementen-01.jpg

Wie is verantwoordelijk?

39% van al de voedselverspilling vindt plaats in de productiefase, van het oogsten tot en met het verwerken.

Groenten en fruit die niet voldoen aan de esthetische vereisten, door schade of misvorming, worden vaak weggegooid. Ze smaken echter even lekker!
Echte schoonheid zit vanbinnen, toch?

 Ook bij de verwerkers wordt verspild omwille van esthetische redenen, efficiëntie of een té grote voorraad. Vaak zijn deze producten nog heel lekker en vers!

Supermarkten willen voldoen aan de verwachtingen van hun klanten wat betreft de versheid van het product. Bovendien willen ze lege schappen vermijden.

Aangezien het moeilijk is om de dagelijkse hoeveelheden in te schatten, kampen ze regelmatig met overschotten.

Het goede nieuws is: meer en meer supermarkten proberen overschotten alsnog te verkopen aan een lagere prijs of doneren aan voedselbanken. Op naar verandering dus! 

De horeca is verantwoordelijk voor 14% van alle voedselverspilling. De grootste oorzaak in de horeca is het verkeerd inschatten van het aantal klanten per dag en de grootte van de porties.

Ook hier is verandering op komst: HoReCa Vlaanderen probeert voedselverspilling zo veel mogelijk te vermijden en voert een campagne met de hulp van bekende Vlaamse chefs. Waaw!

 

De overgrote meerderheid van alle verspilling vindt plaats bij de consument thuis, bij elk van ons dus.

 Vaak verspillen we door het verkeerdelijk inschatten van porties en misverstanden rond de houdbaarheidsdata.
Ken jij het verschil tussen Ten Minste Houdbaar Tot en Te Gebruiken Tot?

Wonky gelooft dat we allemaal samen een einde kunnen maken aan voedselverspilling.
Are you in?
Word een Wonky hero!

stijlelementen-04.jpg

1.080.000 ton

wordt er verspild in de voedingsindustrie

>> Wonky doet er iets mee! <<